Teh Hijau PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh nur liyana bt zainal abidin   
Jumaat, 13 Julai 2012 15:20

TEH HIJAU

 

 

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.

Penggunaan matematik dalam kehidupan seharian kita terlalu banyak, cuma kita sedar ataupun tidak.  Mari kita merungkai salah satu penggunaan matematik dalam pembuatan teh hijau (green tea). Bagi mendapatkan teh hijau yang bermutu tinggi, sukatan dan kuantiti yang secukupnya diperlukan. Dalam artikel ini, kita akan melihat perkembangan sejarah teh hijau.

 

 


 Sejarah teh hijau bermula di negara China sejak 5000 tahun yang lalu. Sejak dari itu, teh hijau mula membangun. Kemudiannya,  teh Oolong dan hitam atau merah telah dibangunkan. Teh hitam ditapai dan Oolong separuh ditapai. Pada masa itu, teh yang segar diminum dengan daun baru yang dicampur dengan air panas. Ianya telah dinyatakan bahawa teh dapat memberi manfaat kepada sistem saraf dan pencernaan.

Minuman teh telah meningkat popular dan menjadi kegemaran masa lapang bagi golongan kaya.
Sebuah buku yang ditulis dalam dinasti Tang dianggap salah satu yang paling penting dalam sejarah teh hijau. Buku ini telah ditulis oleh Lu Yu dan dikenali sebagai "Teh Klasik" atau "Cha Jing". Ia telah ditulis antara 600 dan 900 Masihi dan bercakap bagaimana dan di mana seseorang itu perlu menikmati secawan denda teh hijau.

Lama-kelamaan, iaitu sekitar tahun 800,teh hijau dibuat mengikut cara Jepun. Seterusnya, Jepun telah membangunkan teh yang terkenal seperti Sencha, Matcha dan Bancha. Sejarah teh Ofgreen dibangunkan dengan  pengenalan teh Oolong dan hitam. Ianya, dipercayai telah berlaku sekitar selepas 1600 Masihi. Kemudiannya, teh Oolong  menjadi sangat popular di Selatan China.

Dipercayai bahawa teh Oolong, yang sebahagiannya ditapai teh hijau, menjadi popular kerana teh hijau itu sendiri begitu berkesan dalam membantu badan untuk menghapuskan lemak. teh Oolong juga  mengandungi oxidizingelements kurang lemak. Teh Oolong masih popular di China hari ini.

Akhirnya teh telah dibawa ke Eropah dan Amerika Syarikat. Ini berlaku dalam 1600-an. Sejak itu minum teh telah berkembang. Sejarah teh hijau terus berkembang dengan menjadi minuman kedua paling popular di Dunia.

 

 


 
 
 
 
 

 

Comments (3)

LAST_UPDATED2
 

Daftar Masuk


Lupa password?
Lupa username?
Belum Ada Akaun? Cipta Akaun

Undian

Persatuan Matematik di sekolah haruslah memuatkan aktiviti Dunia Matematik
 

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.