Home 2012 Mei 2012 Kerjaya Juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia

Juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh ahmad fathur rahman bin hasmiy   
Selasa, 19 Jun 2012 00:46

 

 

 

Tahukah adik-adik, terdapat kerjaya sebagai Juruterbang dalam Tentera Udara Malaysia Laughing

Juruterbang merupakan seorang yang menerbangkan sebuah pesawat udara untuk tujuan keselamatan atau pekerjaan. Juruterbang juga di kenali sebagai jurumudi udara. Namun juruterbang tentera laut adalah merujuk kepada anak kapal di dalam Tentera Laut Amerika Syarikat, Marin dan Pengawai Pantai. Terdapat juga juruterbang bagi syarikat-syarikat penerbangan yang ada di dunia seperti Malaysia Airlines, Air Asia, Fly Emirates, Asiana Airlines, Singapore Airlines, dan banyak lagi. Selain itu, terdapat juga juruterbang bagi mempertahankan Negara seperti juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Bagi menjadi seorang juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), seseorang haruslah mendapat keputusan yang cemerlang dalam tiga matapelajaran penting dan yang pertama ialah matematik tambahan. Kedua, ialah fizik dan yang ketiga ialah bahasa inggeris. Ini membuktikan bahawa matematik tambahan amat penting bagi seseorang juruterbang itu sebelum menceburi bidang juruterbang pesawat ini. Oleh sebab itu ianya diletakkan di tempat pertama dalam kelayakan untuk memilih untuk menjadi seorang juruterbang. Begitu juga di dalam fizik, ia juga mempunyai aplikasi daripada matematik di dalam fizik tersebut.

Kesimpulannya, matematik adalah satu mata pelajaran yang penting bagi seseorang yang ingin menceburi bidang kejuruteraan, juruterbang, dan ketenteraan terutamanya juruterbang TUDM.

Comments (0)

LAST_UPDATED2
 

Daftar Masuk


Lupa password?
Lupa username?
Belum Ada Akaun? Cipta Akaun

Undian

Persatuan Matematik di sekolah haruslah memuatkan aktiviti Dunia Matematik
 

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.